Innehållsförteckning

FILURUM SOMMAR 16-20 juni 2012

Filurum Rättvik Utifrån mina erfarenheter från föräldragruppen i Rättvik, där föräldrar har fått samtala med varandra och utbyta erfarenheter och samtidigt har respektive barn lärt känna varandra – till lycka för alla inblandade, så blev jag inspirerad att försöka få till en träff för alla familjer i facebookgruppen.

Filurum Föräldrar på facebook

Sedan 2009 då jag öppnade en sluten grupp på facebook för föräldrar till särskilt begåvade barn i hela Sverige, så har jag haft kontakt med hundratalet föräldrar som på olika sätt beskrivit att deras söner och döttrar var ganska ensamma. De hade svårt att hitta intellektuellt jämbördiga kamrater och deras intressen var ofta annorlunda jämfört med de flesta barn och ungdomar i samma ålder. I skolan beskrevs dessa barn i termer av problem - som ovilliga att prestera, svåra att samarbeta med, undvikande eller provocerande, blyga, tystlåtna eller dominerande och ibland tom som elaka. Barnen vantrivdes i skolan och några vägrade tom. periodvis att gå till skolan överhuvudtaget. Kort sagt skolan hade problem med hur man skulle få dessa barn att vara som alla andra och föräldrarna hade problem med att få skolan att förstå deras barns särskilda behov.

För något år sedan fick jag också kontakt med Sten Collander på Mensa GCP som hade samma erfarenheter utifrån sina kontakter med föräldrarna. Vi beslöt att samarbeta och han ”skickade” föräldrarna till mig för att bli med i facebook-gruppen.

Mensa har också haft två representanter med på Filurum Sommar 2012. För drygt ett år sedan bestämde jag mig alltså för att inbjuda till en träff för särskilt begåvade barn. Huvudsyftet var då att barnen skulle hitta nya kamrater (de vuxna hade ju facebookgruppen). Tiden bestämdes till veckan efter skolavslutningen och före midsommar. Jag bokade Bystugan i Nedre Gärdsjö och skickade ut inbjudningar.

Jag hade tänkt mig att kanske 5 familjer skulle komma, i bästa fall kanske 7. Arton (18) familjer från hela Sverige anmälde genast sitt intresse – 15 av dessa kom! (De som inte kom hade blivit sjuka eller fått jobb.) Barnen var i åldrarna från några månader till 13 år och det var nog ganska jämt fördelade mellan könen.

När jag planerade träffen utgick jag från följande antaganden:

Foto: Anita Hogeborn Kullander

Därför organiserade jag det så här:

Jag skulle kontinuerligt finnas tillhands under dagtid för konsultation/rådgivning enskilt och i grupp.
Jag bjöd in min väninna och psykologkollega att finnas tillhands vid samtal kring särbegåvning och/eller diagnoser som bla. ADHD och Asperger.

Samarbete med Mensas GCP var en självklarhet och Sten Collander skulle komma några dagar, likaså Staffan Harling, psykolog och GCP-informatör.

Det blev så här:

Jag såg en mamma stå och titta på sin son som var ute och spelade fotboll (i dugg-regn) med ett par andra del-tagare i olika åldrar – alla skrattar och har roligt. Hon säger ”men han hatar ju fotboll” och hon ler stort. (bilden på första sidan)


Jag har sett barn som av föräldrar, men kanske främst skola beskrivits i termer av enstöringar, eller dominerande, ovilliga till samarbete och skoluppgifter, konfliktbenägna, provocerande och ointresserade av sport mm. Dessa barn har varit tillsammans och vistats under samma tak i flera dagar, de har samarbetat kring ett gemensamt projekt utan en enda kontrovers. De utmanade föräldrarna i en tävling om vem som byggde det finaste huset i Minecraft på en viss tid. Barnen vann på WO. Konstaterades att vuxna har så många ”måsten” som hindrar dom från ”lusten”.

Jag är djupt imponerad av pedagogernas berättelse om hur de sakta men säkert har hittat vägar att möta särskilt begåvade barns behov och kunnat vända skolleda till skolglädje.

Jag har sett saker jag aldrig kommer att glömma och jag har rörts till glädjetårar dagligen. Jag har lärt mig oerhört mycket om särskilt begåvade barns förmågor som jag kommer att ha stor nytta av i mitt fortsatta arbete som psykolog inom skolan och speciellt då i arbetet för de särskilt begåvade barnens skolsituation.

Några spontana röster från deltagarna:

P.S. Nu ser jag fram emot nästa Filurum Sommar som är bestämt till 15-20 juni 2013. Femton familjer har redan anmält sig och jag har bokat en lägergård så att alla kan bo på samma ställe. D.S.